09/06/2014 kherceg

Paris – poticanje vožnje bicikla

Zone smanjenih brzina u gradovima povećavaju svoj broj kao odlična taktika kojom se povećava sigurnost i gradsko oživljavanje.

Britanski aktivisti su, po uzoru na njemačke gradove, napravili širom zemlje zone s ograničenjem od 30 km/h. Ovakav način su preuzele i SAD, konkretno New York.

Pariz je već imao uvedene ovakve zone, ali je ,dolaskom na čelo grada Anne Hidalgo, pripremio revolucionarni projekt održive mobilnosti gdje sve ulice grada imati ograničenja brzine od 30 km/h.

Samo će dvije ceste imati ograničenje od 50 km/h (obale rijeke Seine), kao i prometna cesta (peripherique) gdje je maksimalna brzina smanjena sa 80 km/h na 70 km/h.

Stvoren je značajan broj takozvanih ‘meeting zones’ (područja susretanja), gdje pjeÅ¡aci i biciklisti imaju prednost pred automobilama, a maksimalna dopuÅ¡tena brzina u tim područjima je 20 km/h.

Ovakve promjene nisu donesene preko noći već su pomno planirane i provođene određeni niz godina.

Upravo je prošle godine Gerhard Ablasser predstavio razvojne strategije grada Graza koje se podudaraju s ovim konceptima.

Mi se nadamo da se kod nas biciklističke staze neće stvarati uzimanjem prostora od pješaka, i da će (bez obzira na vladajuće garniture gradova) se razviti jasna i razvojna strategija prometa u gradovima.

 

Izvor:

Ekonomski portal

Streetsblog

Tagged: , , , , , , , ,